Αγχώδεις Διαταραχές

Τί είναι οι Αγχώδεις Διαταραχές?

Οι αγχώδεις διαταραχές είναι μια ομάδα καταστάσεων ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζονται από υπερβολικά και επίμονα συναισθήματα φόβου ή ανησυχίας. Αυτά τα συναισθήματα συχνά συνοδεύονται από σωματικά συμπτώματα όπως αυξημένο καρδιακό ρυθμό, εφίδρωση και τρόμο. Οι αγχώδεις διαταραχές μπορεί να επηρεάσουν τις καθημερινές δραστηριότητες και μπορεί να είναι εξουθενωτικές εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αγχωδών διαταραχών, όπως:

  • Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή (GAD): Τα άτομα με GAD βιώνουν υπερβολική και επίμονη ανησυχία και άγχος για μια ποικιλία πραγμάτων, όπως συχνά η υγεία, τα οικονομικά, η εργασία και οι σχέσεις.
  • Διαταραχή Πανικού: Τα άτομα με διαταραχή πανικού βιώνουν ξαφνικές και απροσδόκητες κρίσεις πανικού, οι οποίες χαρακτηρίζονται από έντονο φόβο και σωματικά συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος, δύσπνοια και ζάλη.
  • Κοινωνική Αγχώδης Διαταραχή (Κοινωνική Φοβία): Τα άτομα με κοινωνική αγχώδη διαταραχή βιώνουν έντονο φόβο ή άγχος σε κοινωνικές καταστάσεις, συχνά φοβούμενοι ότι θα κριθούν ή θα ντροπιαστούν.
  • Ειδικές Φοβίες: Τα άτομα με συγκεκριμένες φοβίες βιώνουν έντονο φόβο ή άγχος ως απάντηση σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο ή κατάσταση, όπως ύψη, αράχνες ή πέταγμα.
  • Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (ΙΨΔ): Τα άτομα με ΙΨΔ βιώνουν επαναλαμβανόμενες, ανεπιθύμητες σκέψεις (εμμονές και ιδεοληψίες) που οδηγούν σε επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές (καταναγκασμοί) σε μια προσπάθεια να μετριάσουν το άγχος.
  • Διαταραχή Μετατραυματικού Στρες (PTSD): Τα άτομα με PTSD βιώνουν άγχος και άλλα συμπτώματα αφού βιώσουν ή γίνουν μάρτυρες ενός τραυματικού συμβάντος.


Η θεραπεία για τις αγχώδεις διαταραχές συχνά περιλαμβάνει συνδυασμό ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε μια αγχώδη διαταραχή, καθώς αυτές οι καταστάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με την κατάλληλη θεραπεία.

Οι αγχώδεις διαταραχές μπορούν να αντιμετωπιστούν με θεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ή συνδυασμό και των δύο. Είναι σημαντικό για τα άτομα που αντιμετωπίζουν συμπτώματα άγχους να αναζητήσουν βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.