Ψυχωτικές Διαταραχές

Τί είναι οι Ψυχωτικές Διαταραχές?

Οι ψυχωτικές διαταραχές είναι μια ομάδα ψυχικών ασθενειών που χαρακτηρίζονται από απώλεια επαφής με την πραγματικότητα. Αυτές οι διαταραχές είναι σοβαρές και μπορούν να βλάψουν σημαντικά την ικανότητα ενός ατόμου να λειτουργεί στην καθημερινή του ζωή. Οι ψυχωτικές διαταραχές μπορεί να επηρεάσουν οποιονδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, φυλής ή εθνικότητας.

Οι ψυχωτικές διαταραχές είναι μια ομάδα καταστάσεων ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζονται από την παρουσία ψυχωσικών συμπτωμάτων. Τα ψυχωτικά συμπτώματα είναι σοβαρές παραμορφώσεις στις σκέψεις, ψευδαισθήσεις, παραισθήσεις, τα συναισθήματα και την αντίληψη της πραγματικότητας ενός ατόμου. Μπορεί να περιλαμβάνουν αυταπάτες (ψευδείς πεποιθήσεις που δεν βασίζονται στην πραγματικότητα), παραισθήσεις (αντίληψη πραγμάτων που δεν υπάρχουν), αποδιοργανωμένη σκέψη και ομιλία και μη φυσιολογικές συμπεριφορές.

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι ψυχωσικών διαταραχών είναι:

  • Σχιζοφρένεια: Πρόκειται για μια χρόνια και σοβαρή ψυχική διαταραχή που επηρεάζει το πώς σκέφτεται, αισθάνεται και συμπεριφέρεται ένα άτομο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αυταπάτες, παραισθήσεις, διαταραγμένη σκέψη και ομιλία και κοινωνική απόσυρση.
  • Σχιζοσυναισθηματική Διαταραχή: Πρόκειται για μια ψυχική ασθένεια που συνδυάζει συμπτώματα σχιζοφρένειας και διαταραχές της διάθεσης όπως η κατάθλιψη ή η διπολική διαταραχή.
  • Παραληρηματική Διαταραχή: Πρόκειται για μια ψυχική ασθένεια στην οποία ένα άτομο έχει μια σταθερή, ψευδή πεποίθηση (παραλήρημα) που δεν βασίζεται στην πραγματικότητα.
  • Σύντομη Ψυχωτική Διαταραχή: Πρόκειται για ένα βραχυπρόθεσμο ψυχωτικό επεισόδιο που διαρκεί λιγότερο από ένα μήνα και συνήθως πυροδοτείται από ένα στρεσογόνο γεγονός.
  • Ψυχωτική Διαταραχή που Προκαλείται από Ουσίες: Πρόκειται για ένα ψυχωτικό επεισόδιο που προκαλείται από κατάχρηση ουσιών, όπως αλκοόλ ή ναρκωτικά.

Η θεραπεία για ψυχωσικές διαταραχές μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, θεραπεία και υπηρεσίες υποστήριξης και είναι σημαντικό να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε αντιμετωπίζει συμπτώματα ψυχωτικής διαταραχής.