Διαταραχές Προσωπικότητας

Τί είναι οι Διαταραχές Προσωπικότητας?

Οι διαταραχές προσωπικότητας είναι μια ομάδα καταστάσεων ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζονται από μακροχρόνια πρότυπα συμπεριφοράς, σκέψεων και συναισθημάτων που αποκλίνουν από τους πολιτισμικούς και κοινωνικούς κανόνες. Αυτά τα πρότυπα συμπεριφοράς είναι άκαμπτα και διάχυτα και συχνά οδηγούν σε σημαντική δυσφορία και βλάβη στη ζωή ενός ατόμου.

Οι διαταραχές προσωπικότητας συνήθως διαγιγνώσκονται στην ενήλικη ζωή, καθώς θεωρούνται σταθερές και διαρκούν στο χρόνο. Ταξινομούνται σε τρεις ομάδες: Η ομάδα Α περιλαμβάνει παρανοϊκές, σχιζοειδείς και σχιζοτυπικές διαταραχές προσωπικότητας. Η ομάδα Β περιλαμβάνει οριακές, ναρκισσιστικές, ιστριονικές και αντικοινωνικές διαταραχές προσωπικότητας. και το Cluster C περιλαμβάνει αποφευκτικές, εξαρτημένες και ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές προσωπικότητας.

Κάθε τύπος διαταραχής προσωπικότητας έχει το δικό του συγκεκριμένο σύνολο συμπτωμάτων και διαγνωστικών κριτηρίων, αλλά ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά των διαταραχών προσωπικότητας περιλαμβάνουν δυσκολία στις διαπροσωπικές σχέσεις, διαστρεβλωμένη σκέψη, συναισθηματική δυσρύθμιση και συμπεριφορική παρορμητικότητα. Η θεραπεία για διαταραχές προσωπικότητας μπορεί να περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία, φάρμακα και άλλες υποστηρικτικές παρεμβάσεις.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι διαταραχών προσωπικότητας που αναγνωρίζονται από το Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition (DSM-5). Αυτές οι διαταραχές χαρακτηρίζονται από μακροχρόνια πρότυπα σκέψεων, συμπεριφορών και συναισθημάτων που αποκλίνουν από τις πολιτισμικές προσδοκίες και προκαλούν σημαντική έκπτωση στην προσωπική και κοινωνική λειτουργία.

Το DSM-5 προσδιορίζει τους ακόλουθους τύπους διαταραχών προσωπικότητας:

Παρανοϊκή Διαταραχή Προσωπικότητας: Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο είναι υπερβολικά καχύποπτο για τους άλλους και τείνει να πιστεύει ότι οι άλλοι έχουν κρυφά κίνητρα.

  • Σχιζοειδής Διαταραχή Προσωπικότητας: Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο έχει περιορισμένο εύρος συναισθηματικής έκφρασης και τείνει να αποφεύγει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.
  • Σχιζοτυπική Διαταραχή Προσωπικότητας: Αυτή είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο έχει περίεργες ή εκκεντρικές πεποιθήσεις, συμπεριφορές και μοτίβα ομιλίας και μπορεί να εμφανίσει διαστρεβλώσεις της αντίληψης.
  • Αντικοινωνική Διαταραχή Προσωπικότητας: Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο αγνοεί τα δικαιώματα των άλλων και μπορεί να εμπλέκεται σε παρορμητική ή εγκληματική συμπεριφορά.
  • Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας: Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο έχει έντονες και ασταθείς σχέσεις, συναισθήματα και εικόνα του εαυτού του και μπορεί να εμπλακεί σε παρορμητική ή αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.
  • Ιστριονική Διαταραχή Προσωπικότητας: Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο αναζητά την προσοχή και την επικύρωση μέσω δραματικής συμπεριφοράς ή συμπεριφοράς που αναζητά την προσοχή.
  • Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας: Αυτή είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο έχει μια υπερβολική αίσθηση της σημασίας του εαυτού και του δικαιώματος, και στερείται ενσυναίσθησης για τους άλλους.
  • Αποφευκτική Διαταραχή Προσωπικότητας: Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο αποφεύγει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και βιώνει συναισθήματα ανεπάρκειας και κατωτερότητας.
  • Διαταραχή Εξαρτημένης Προσωπικότητας: Πρόκειται για μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο βασίζεται σε άλλους για να λάβει αποφάσεις και χρειάζεται συνεχή επιβεβαίωση και υποστήριξη.
  • Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή Προσωπικότητας: Αυτή είναι μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο έχει μια ενασχόληση με την τάξη, την τελειομανία και τον έλεγχο και μπορεί να έχει δυσκολία με την ευελιξία και το άνοιγμα σε νέες ιδέες.

 

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι διαταραχές προσωπικότητας είναι πολύπλοκες και μπορεί να ποικίλλουν ως προς τη σοβαρότητα και την εμφάνιση. Επιπλέον, πολλά άτομα με διαταραχές προσωπικότητας μπορεί να έχουν συμπτώματα που επικαλύπτονται με άλλες διαταραχές, γεγονός που μπορεί να καταστήσει δύσκολη τη διάγνωση και τη θεραπεία. Συνιστάται να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε μπορεί να έχετε διαταραχή προσωπικότητας.