Συναισθηματικές Διαταραχές

Τί είναι οι Συναισθηματικές Διαταραχές?

Οι συναισθηματικές διαταραχές, γνωστές και ως διαταραχές της διάθεσης, είναι μια ομάδα καταστάσεων ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζονται από διαταραχές στη διάθεση και στο συναίσθημα. Αυτές οι διαταραχές μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα ενός ατόμου να λειτουργεί στην καθημερινή του ζωή και μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική του ευημερία.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι συναισθηματικών διαταραχών, όπως:

  1. Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή (MDD): Τα άτομα με MDD βιώνουν επίμονα συναισθήματα θλίψης ή απώλειας ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που απολάμβαναν κάποτε, μαζί με άλλα συμπτώματα όπως αλλαγές στην όρεξη ή στον ύπνο, κόπωση και αισθήματα αναξιότητας.
  2. Διπολική Διαταραχή: Τα άτομα με διπολική διαταραχή βιώνουν επεισόδια μανίας ή υπομανίας (ανυψωμένη ή ευερέθιστη διάθεση) και κατάθλιψη. Υπάρχουν διάφοροι υποτύποι διπολικής διαταραχής, ανάλογα με τη σοβαρότητα και το πρότυπο των επεισοδίων της διάθεσης.
  3. Επίμονη Καταθλιπτική Διαταραχή (PDD): Τα άτομα με PDD βιώνουν μια χρόνια, χαμηλού βαθμού κατάθλιψη που διαρκεί για δύο χρόνια ή περισσότερο.
  4. Διαταραχή Διαταραχής Δυσρρύθμισης της Διάθεσης (DMDD): Αυτή η διαταραχή χαρακτηρίζεται από συχνές εκρήξεις θυμού που είναι δυσανάλογες με την κατάσταση και δεν συνάδουν με το αναπτυξιακό επίπεδο του ατόμου.
  5. Προεμμηνορροϊκή Δυσφορική Διαταραχή (PMDD): Αυτή η διαταραχή χαρακτηρίζεται από συναισθηματικά και σωματικά συμπτώματα που εμφανίζονται τις ημέρες πριν από την έμμηνο ρύση, συμπεριλαμβανομένων των εναλλαγών της διάθεσης, της ευερεθιστότητας και του άγχους.
  6. Κυκλοθυμική Διαταραχή: Τα άτομα με κυκλοθυμική διαταραχή εμφανίζουν χρόνιες, κυμαινόμενες διαταραχές της διάθεσης που δεν πληρούν τα κριτήρια για διπολική διαταραχή.
  7. Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή (SAD): Πρόκειται για ένα είδος κατάθλιψης που εμφανίζεται κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν υπάρχει λιγότερο φυσικό φως του ήλιου.

 

Η θεραπεία για συναισθηματικές διαταραχές συχνά περιλαμβάνει συνδυασμό φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε συναισθηματική διαταραχή, καθώς αυτές οι καταστάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με την κατάλληλη θεραπεία.