Τί Είναι η Κατάθλιψη?

Η Αλήθεια για την Κατάθλιψη

depressed

Στην σύγχρονη εποχή το φαινόμενο της κατάθλιψης παρατηρείται όλο και πιο συχνά, και οι ψυχίατροι και ψυχολόγοι δέχονται όλο και περισσότερους ασθενείς που αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης ή καταθλιπτικά επεισόδια

Η κατάθλιψη σαν ορισμός είναι μια σοβαρή ψυχολογική διαταραχή που προκαλεί συναισθηματική και σωματική αδυναμία. Αν και η κατάθλιψη είχε παλαιότερα ονομαστεί “μελαγχολία”, η σημερινή της ονομασία περιγράφει καλύτερα το φάσμα των συμπτωμάτων που σχετίζονται με αυτήν τη διαταραχή.

Συμπτώματα Κατάθλιψης

Οι κύριες ενδείξεις της κατάθλιψης περιλαμβάνουν απότομες αλλαγές στη διάθεση, την απώλεια του ενδιαφέροντος για τις δραστηριότητες που προηγουμένως απολάμβανε κάποιος, καθώς και την ανία, την ανησυχία και την απόγνωση.

Επιπλέον, άλλα συμπτώματα κατάθλιψης μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στα μοτίβα του ύπνου, απώλεια ή αύξηση βάρους , καθώς και κόπωση ή έντονο εκνευρισμό. Οι σοβαρές περιπτώσεις  βαριάς κατάθλιψης μπορούν να οδηγήσουν σε σκέψεις ή ακόμα και στην πραγματοποίηση αυτοκτονίας.

Αιτίες Κατάθλιψης

Οι αιτίες που προκαλούν κατάθλιψη ενδέχεται να είναι πολύπλοκες και να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Υπάρχουν όμως ορισμένοι κοινοί παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στην εκδήλωση της κατάθλιψης.

Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η γενετική προδιάθεση. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατάθλιψη μπορεί να είναι κληρονομική και να περνά από γενιά σε γενιά.

Επιπλέον, η κατάθλιψη μπορεί να σχετίζεται με την χημική ισορροπία του εγκεφάλου. Η μείωση της σεροτονίνης και άλλων νευροδιαβιβαστών μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση της κατάθλιψης.

Εξωτερικοί παράγοντες όπως οι προσωπικές και επαγγελματικές απαιτήσεις, οι κοινωνικές πιέσεις, οι σχέσεις, οι απώλειες και οι δυσκολίες μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην εκδήλωση της κατάθλιψης.

Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι η κατάθλιψη και η υπερβολική χρήση ουσιών συνδέονται στενά μεταξύ τους. Σε πολλές περιπτώσεις, η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει στη χρήση ουσιών, ενώ η υπερβολική χρήση ουσιών μπορεί να επιδεινώσει την κατάθλιψη. Είναι επομένως αλληλένδετα.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη μπορεί να αναζητήσουν ανακούφιση από την πόνο τους μέσω της χρήσης ουσιών, όπως του αλκοόλ, των ναρκωτικών ή των παραισθησιογόνων. Αυτή η χρήση μπορεί να είναι προσωρινά ανακουφιστική, αλλά μπορεί επίσης να επιδεινώσει την κατάσταση και να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας και κοινωνικά προβλήματα.

Η χρήση ουσιών μπορεί επίσης να αλληλεπιδρά με τη χημική ισορροπία του εγκεφάλου και να επηρεάσει την παραγωγή νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη και η νοραδρεναλίνη, που σχετίζονται με τη διάθεση και την αντιμετώπιση του στρες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια αρνητική σπειροειδή επίδραση.

Είδη Κατάθλιψης

Στα είδη της κατάθλιψης περιλαμβάνεται η :

  • Μείζων κατάθλιψη: Είναι ένα βαθύ επίπεδο κατάθλιψης που διαρκεί για περισσότερο από δύο εβδομάδες και επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα κάποιου να λειτουργήσει κανονικά.
  • Βιοποριστική κατάθλιψη: Είναι μια μορφή κατάθλιψης που συνήθως συμβαίνει στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επίτευξη των βιοποριστικών στόχων τους. Το είδος κατάθλιψης αυτό συνδέεται με εξωτερικούς κυρίως παράγοντες.
  • Δυσθυμία: Είναι μια μορφή κατάθλιψης που σχετίζεται με απώλεια ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που παλαιότερα θεωρούνταν ευχάριστες.
  • Εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD): Είναι ένας τύπος κατάθλιψης που εμφανίζεται κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν υπάρχει λιγότερο ηλιακό φως και οι άνθρωποι τείνουν να περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους.
  • Επιλόχειος κατάθλιψη: Είναι ένα είδος κατάθλιψης που εμφανίζεται στις γυναίκες μετά τον τοκετό.

Φαρμακευτική Αγωγή για Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι μια κλινική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από καταθλιπτική διάθεση, απώλεια ενδιαφέροντος και ευχαρίστησης για τις δραστηριότητες που προηγουμένως ήταν ευχάριστες, καθώς και αυξημένη κόπωση και απώλεια ενέργειας. Η φαρμακευτική αγωγή είναι ένας τρόπος αντιμετώπισης της κατάθλιψης και συνήθως συνδυάζεται με ψυχοθεραπεία και άλλες μη φαρμακευτικές αντιμετωπιστικές προσεγγίσεις.

Καθώς πρόκειται για χημική αντίδραση του εγκεφάλου χρειάζονται και τα κατάλληλα φάρμακα για κατάθλιψη προκειμένου να πραγματοποιηθεί η θεραπεία της. Η επίσκεψη στον ψυχίατρο κρίνεται απολύτως απαραίτητη καθώς αυτός είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει την διάγνωση και να χορηγήσει την σωστή φαρμακευτική αγωγή

Τα φάρμακα που συνήθως χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της κατάθλιψης είναι τα αντικαταθλιπτικά, τα οποία βοηθούν στην αύξηση της διάθεσης και της ενέργειας. Υπάρχουν διάφορα είδη αντικαταθλιπτικών φαρμάκων, και ο ψυχίατρος θα επιλέξει το κατάλληλο φάρμακο για τον κάθε ασθενή βάσει των συμπτωμάτων του και της ιστορίας της ασθένειάς του.